POLICIJSKA UPRAVA BRODSKO – POSAVSKA
Ivana Mažuranića 9, 35 000 Slavonski Brod, tel.: +385 35 211 111
brodsko-posavska uprava > Vijesti > Poštujte naše znakove i siguran početak školske godine

Poštujte naše znakove i siguran početak školske godine

Poštujte naše znakove i siguran početak školske godine
2. rujan 2016. -

Budući da školska godina 2016/2017. započinje 5. rujna, policija kao i svake godine provodi akciju „Poštujte naše znakove“ kako bi se privukla pozornost javnosti, posebice sudionika u prometu na sudjelovanje djece u prometu, a posebno djece koja po prvi puta kreću u školu.

Kako bi se izbjegle neželjene posljedice i stradavanje djece u prometu apeliramo na sve vozače i sudionike u prometu na maksimalan oprez u prometu uz poštivanje prometnih propisa, posebno brzine kretanja na prometnicama, a naročito u zonama škola i blizini pješačkih prijelaza jer su djeca, koja po prvi puta sudjeluju u prometu zbog nižeg rasta teže uočljiva u prometu, a zbog zaigranosti često reagiraju impulzivno i nenadano i nemaju još u potpunosti razvijen osjećaj za procjenu opasnosti. Poseban oprez vozačima kada se kreću automobilima gdje su uz rub kolnika parkirana druga vozila je u svakom trenutku postoji mogućnost iznenadne pojave djeteta na kolniku, a naročito iz zaustavljenog školskog autobusa.

Pozivamo roditelje, posebno djece koja prvi puta kreću u školu da pripreme svoje dijete za sudjelovanje u prometu, upozore ga na opasnosti u prometu i osobnim primjerom pokažu pozitivno ponašanje. Djetetu je dobro pokazati najsigurniji put do škole, ukazati na kritične dionice, opasna raskrižja, dijelove ceste s slabom preglednošću. Po završetku škole dijete sačekati ispred škole, a ne na suprotnoj strani kolnika.

Policija je vezano za provođenje ove akcije tijekom mjeseca kolovoza provela niz aktivnosti i zajedno sa predstavnicima tijela jedinica lokalne i područne samouprave nadležnim za promet, te poduzećima nadležnim za održavanje prometnica izvršila pregled prometnica i prometne signalizacije u blizini škola, te je zahtijevala otklanjanje uočenih nedostataka.

Policija će od 5. rujna provoditi preventivno represivne aktivnosti u sklopu ove akcije i u zonama škola posebno u vrijeme početka i završetka nastave pojačano nadzirati vozače koristeći svu raspoloživu tehniku.

Sukladno sigurnosnoj prosudbi i analizi prometna policija će pojačano operativno-preventivno pokrivati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole. To se posebno odnosi na pojačane mjere prema nediscipliniranim vozačima, onima koji ne poštuju prednost prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu, sankcioniranje nepropisno parkiranih i zaustavljenih vozila u zonama škola, kao i na pojačanu kontrolu brzine kretanja vozila na prometnicama u zonama škole. 

S obzirom da će velik broj učenika do škole ići autobusnim prijevozom u vrijeme trajanja akcije policija će pojačano nadzirati i autobuse koji prevoze djecu. 

Zbog činjenice da prometni odgoj i obrazovanje djece u poznavanju prometnih propisa ima veliku ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa, kao i podizanja prometne kulture općenito, policijski službenici će tijekom mjeseca rujna održati predavanja i razgovore u svim prvim razredima osnovnih škola s ciljem upoznavanja djece sa temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu, prisustvovati će i prvom roditeljskom sastanku u školama kako bi roditeljima ukazali na najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu.

U sklopu akcije „Siguran početak škole“, policija će u mjesecu rujnu u dane vikenda provoditi preventivno represivne aktivnosti u cilju povoljnog stanja sigurnosti i zaštite mladih od rizičnih čimbenika koji generiraju neprihvatljiva i kažnjiva ponašanja (zabrana noćnih izlazaka osoba mlađim od 16 godina, sprječavanje prodaje duhana i alkohola mladima, sprječavanje okupljanja mladih u zonama škola, parkova, željezničkih i autobusnih kolodvora radi konzumacije alkohola i droga, uništavanje i oštećenje imovine te sprječavanje drugih neprihvatljivih i kažnjivih ponašanja). 
 Vijesti za aktualni mjesec:


23.1.2018.Kazneno prijavljeni za dvije teške krađe
22.1.2018.Čuvajte se prevaranata - obratite se policiji s povjerenjem
22.1.2018.U siječnju pojačane kontrole u prometu
22.1.2018.Osumnjičeni za provalu
22.1.2018.Nasrnuli na mladiće bez posebnog povoda
19.1.2018.Pojačani nadzor prometa
19.1.2018.Spriječen šverc cigareta
19.1.2018.Policija otkrila počinitelja razbojništva
19.1.2018.Teško ozlijeđen motociklist
19.1.2018.Dragovoljna predaja oružja
19.1.2018.Požar na teretnom vozilu
18.1.2018.U slijetanju teško ozlijeđen suvozač
17.1.2018.Obilježena 25. obljetnica Udruge HVIDR-e
17.1.2018.Planirane edukacije o minskoj opasnosti
17.1.2018.Zapljena oko 16 kg marihuane
17.1.2018.Ukrao svinju i ovcu
17.1.2018.Otkriveni kradljivci drva
15.1.2018.Oprezno u prometu u zimskim uvjetima
15.1.2018.Ponašajte se odgovorno u prometu
15.1.2018.Remetili javni red i mir


str.: 1 od 3. Ukupno: 45 zapisa.